Voetbal: Uitslag finale UEFA Cup

Icoon UEFA CupIn een zinderende finale is Sevilla er in geslaagd om de UEFA Cup te winnen. Na negentig minuten spelen was de stand 1-1. Hierdoor was een verlenging noodzakelijk, maar hierin wisten de twee ploegen nog een keer te scoren. Strafschoppen moesten uiteindelijk de doorslag geven.

Sevilla, dat ook nog in de race is voor de landstitel en de nationale beker, kon niet over de geschorste Julien Escudť beschikken. Middenvelder Adriano Correia was op tijd hersteld van een dijbeenblessure. Espanyol was in het seizoen 1987/1988 voor de laatste keer actief in de UEFA Cup. De club uit Barcelona haalde toen ook de finale, die destijds nog twee duels telde. Na de 3-0 thuiszege op Bayer Leverkusen, verloor het echter de return met dezelfde cijfers, waarna de Duitsers de strafschoppen beter namen.

Om 20:45 begon de finale om de UEFA Cup tussen de twee Spaanse clubs, die enigszins gespannen oogden. De eerste kans was voor Sevilla. Maresca kwam gevaarlijk dichtbij het doel van de tegenstander, maar schoot uiteindelijk over. Tien minuten later kreeg Espanyol via Tamudo een grote kans. Deze was niet gevaarlijk, aangezien de keeper de bal eenvoudig van de grond kon pakken. Enkele minuten later probeerde Moises het van grote afstand. Deze poging resulteerde niet in het gewenste resultaat. Toch wist Sevilla, via Correia, op voorsprong te komen. De speler wist de bal om doelman Gorka heen te draaien.

Na bijna een half uur spelen kwam Espanyol op gelijke hoogte. Riera kon ongehinderd aanzetten en stuurde Alves het bos in. Het schot wat hierop volgde was uiteindelijk doeltreffend. Vijf minuten voor rust kreeg Espanyol via Tamudo een goede mogelijkheid op een goal, maar de keeper van de tegenstander lag een treffer in de weg. Op slag van rust probeerde Sevilla het via Fabiano, maar hij schoot de bal over het doel van Gorka. In blessuretijd kregen de twee ploegen geen noemenswaardige kansen meer.

In de eerste tien minuten van de tweede helft golfde het spel op en neer, maar dit leidde nauwelijks tot gevaar. De enige grote kans was voor Kanoutť. De keeper van Espanyol hield zijn hoofd er goed bij en wist de bal te keren. In de tegenstoot moest Gorka in actie komen op een inzet van een aanvaller van de tegenstander. Kort daarna vuurde Riera een geweldige knal op het doel van Espanyol af, maar raakte de paal. Na 68 minuten moest de ploeg uit Barcelona met tien spelers verder. Moises kreeg namelijk zijn tweede gele kaart van de avond en kon vertrekken.

Bijna tien minuten later kreeg Kerzhakov een grote kans. Renato legde de bal panklaar, maar de Rus wist deze mogelijkheid niet af te ronden. Ook Navarro kreeg de gelegenheid om te scoren, maar hij kopte na een corner in de handen van Gorka. In de slotfase zette Sevilla aan en kreeg via Kanoutť een geweldige kans. De aanvaller wist de bal echter niet tussen de palen te werken. Niet veel later kreeg Sevilla een corner, maar dit leverde geen gevaar op. Na 90 minuten was het nog altijd 1-1, waardoor er een verlenging nodig was.

Tijdens het eerste deel van de verlenging kregen zowel Sevilla als Espanyol wat kansjes, maar deze waren niet gevaarlijk. In de slotfase van de eerste helft wist Kanoutť uit het niets te scoren, waardoor Sevilla wederom aan de leiding ging. De aanvaller kon de bal binnen tikken, nadat Alves een voorzet gaf. In de tweede helft kreeg vooral Sevilla nog een aantal goede mogelijkheden, maar faalden in de afronding. Espanyol probeerde het nog wel, wat uiteindelijk de verrassende gelijkmaker opleverde. Van grote afstand wist JŰnatas de bal binnen te schieten. Dit betekende dat strafschoppen dť beslissing moesten brengen.

Kanoutť moest voor Sevilla het spits afbijten en was trefzeker. Luis Garcia nam de eerste stafschop voor Espanyol, maar Palop wist deze te keren. Dragutinovic maakte hierna geen fout. Vervolgens was het de beurt aan Pandiani en ook hij scoorde. Hierna legde Alves aan, maar schoot hoog over. JŰnatas kon hierna gelijk maken, maar Palop redde opnieuw. Puerta kreeg de kans om de voorsprong te vergroten en deed dit ook. Aan Torrejůn de taak om de beslissende stafschop te maken, die Palop weer wist te stoppen.

Kijk voor het laatste voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager!