'Polen uitsluiten van EU om homobeleid'

Icoon Algemeen Het COC dringt er bij het kabinet op aan Polen ter verantwoording te roepen voor zijn anti-homobeleid. Het moet volgens de belangenorganisatie voor homoseksuelen mogelijk worden dat Polen van bijeenkomsten van de Europese Unie wordt uitgesloten, zolang de situatie in het Oost-Europese land niet verandert.

Voorzitter Frank van Dalen deed zijn oproep zaterdag in Utrecht tot Ronald Plasterk, coŲrdinerend minister van het homobeleid. Het COC houdt de komende week een Polenweek, waarin talrijke activiteiten worden ondernomen om aandacht voor de positie van de Poolse homoseksuelen te vragen.

Zo vindt een ruime meerderheid van de inwoners van het Oost-Europese land dat homoseksualiteit een zonde is en sprak een Poolse EuroparlementariŽr van een "aanfluiting van de natuurwetten". De Poolse regering onderzoekt op aandringen van ombudsvrouw Ewa Sowinska of sommige functies, bijvoorbeeld in het onderwijs, voor homoseksuelen kunnen worden verboden. Ruim 60 procent van de overwegend rooms-katholieke Polen is voorstander van zo'n verbod. Het COC sluit zijn Polenweek volgende week zaterdag af met een bezoek aan de Gay Pride in Warschau.

COC Amsterdam