'Kwart zou op Pim Fortuyn stemmen'

Icoon Enqu괥Als Pim Fortuyn nog leefde, zou ruim een kwart van de Nederlanders op hem stemmen. Bijna 56 procent zou voor iemand anders kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek van Interview-NSS in opdracht van De Telegraaf, waarover die krant zaterdag op de voorpagina schrijft.

Ruim de helft (55 procent) vindt dat de zondag vijf jaar geleden vermoorde Fortuyn de politiek heeft veranderd. Volgens ťťn op de vijf deelnemers aan het onderzoek is dat in positieve zin gebeurd. Circa 44 procent gelooft dat de politiek er beter had voorgestaan als Fortuyn nog had geleefd.

Toch vindt 58 procent dat Nederlanders de politicus in 2004 ten onrechte uitriepen tot grootste Nederlander aller tijden. Volgens bijna ťťn op de vijf van de respondenten komt die titel hem wel toe.

Fortuyns ideeŽn voor beperking van het aantal asielzoekers en aanpak van de islam spreken minder aan dan zijn plannen om de overheidsbureaucratie terug te dringen en zijn pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting.

Een kleine 40 procent is van mening dat Geert Wilders, fractieleider van de Partij voor de Vrijheid, het gedachtegoed van Fortuyn vandaag de dag het beste vertegenwoordigt. Tweede Kamerlid Rita Verdonk (VVD) komt met 12 procent op de tweede plaats.