[update] Willem-Alexander toont dochter

Icoon KoningshuisPrins Willem-Alexander toonde vanochtend zijn derde dochter aan de pers en het Nederlandse volk. In een rechtstreekse televisieuitzending op Nederland 1 vanuit het Bronovo ziekenhuis in Den Haag liet de prins weten dat zijn jongste dochter een voorbeeld-baby is.

Gynaecoloog Maddy Smeets en kinderarts Janneke Kreijen-Meinesz maakten bekend dat de bevalling voorspoedig verliep en het prinsesje kerngezond is. Volgens de gynaecoloog deed MŠxima het ''koninklijk''.

Op de vraag van een verslaggever hoe de kroonprins de bevalling had doorstaan, zei de gynaecoloog: ''Ik heb erg kunnen genieten van de humor van de prins.''

Het prinsesje werd dinsdagavond om vier minuten voor tien geboren als derde dochter van prins Willem-Alexander en prinses MŠxima. Hoe de baby gaat heten is nog niet bekend. Evenmin is bekend wanneer de prins op het Haagse stadhuis aangifte zal doen van de geboorte van zijn dochter. Bij de aangifte wordt ook de naam van het meisje bekendgemaakt. Willem-Alexander liet weten dat hij de naam al in gedachten heeft.

Op de vraag of hij niet stiekem liever een zoon had gehad, zei de prins: ''Ik heb altijd alleen maar gehoopt op een gezond kind. Ik heb ook nooit voor de geboorte al willen weten of het een jongetje of meisje zou zijn.''

De kroonprins, prinses MŠxima en hun pasgeboren dochtertje hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten en zijn weer thuis.

Update 20.00 uur
Kroonprins Willem-Alexander zal aanstaande vrijdag om 10.00 uur in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt in Den Haag officieel aangifte doen van de geboorte van zijn derde dochter.

Premier Balkenende en de vice-president van de Raad van State, de heer Tjeenk Willink, zijn hierbij aanwezig. De loco-burgemeester van Den Haag, mevrouw Klijnsma en de ambtenaar van de burgerlijke stand zullen de aangifte in ontvangst nemen.