Recht op dierenwelzijn kan in Grondwet

PolitiekWat de Raad van State betreft zijn er geen belemmeringen om het 'recht op dierenwelzijn' in de Grondwet op te nemen. Dat blijkt uit het advies van de raad over een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks. In december besloot een meerderheid in de Tweede kamer (bestaande uit PvdA, SP, PVV, GroenLinks en uiteraard de Partij voor de Dieren) dat dierenrechten moeten worden vastgelegd in de Grondwet.

Het wetsvoorstel, dat door GL-Kamerleden Femke Halsema en Ineke van Gent werd opgesteld, is in bijvoorbeeld Duitsland al van kracht. Daar staat expliciet in de grondwet vastgelegd dat dieren in hun welzijn beschermd dienen te worden. ''Met de grondwetswijziging moeten de huidige dierenwelzijnswetten opnieuw tegen het licht worden gehouden. Dat heeft gevolgen voor de bio-industrie, maar ook voor dierproeven en de jacht'', zo meent GL-fractievoorzitter Halsema.

VVD
Om de Grondwet te wijzigen is in eerste instantie een gewone meerderheid nodig in zowel Tweede- als Eerste Kamer. Nadat er een nieuwe Kamer is gekozen moet de Grondwetswijziging nogmaals door de Tweede Kamer en Senaat heen. Dan is een tweederde meerderheid nodig om de wijziging doorgevoerd te krijgen. Het is dus voor een wijziging belangrijk dat er voldoende politieke steun bestaat.

Voorlopig is in ieder geval de VVD tegen. De liberalen vinden dat er op Europees niveau al genoeg afspraken bestaan over dierenwelzijn. Ook het CDA heeft zo zijn bedenkingen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.