Saudi-Arabië en Iran willen sektarisch geweld stoppen
De verhoudingen tussen beide landen waren bekoeld na de aanstelling van Ahmadinejad. Door lokale conflicten en de groeiende kloof tussen de soennieten en sjiieten zijn er in het Midden-Oosten steeds meer spanningen ontstaan. In Iran hangen de meeste mensen het sjiitische geloof aan en in Saudi-Arabië is het soennitische geloof het meest vertegenwoordigd.
De president van Iran en de Saudische koning zouden hun steun betuigen aan de Iraakse regering, de Iraakse eenheid en die van haar burgers. Volgens de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Saud al-Faisal, zijn beide staatshoofden het erover eens dat "de grootste dreiging voor de islamitische natie de pogingen zijn om de strijd tussen soennitische en sjiitische moslims aan te wakkeren".
Saudi-Arabië is bezorgd over de toenemende invloed die Iran uitoefent in Irak, Libanon en de Palestijse gebieden. Iran steunt onder meer in Libanon de Hezbollah, die de door de Saudi’s gesteunde regering van premier Siniora ten val wil brengen. Ahmadinejad heeft volgens het Saudische staatspersbreau SPA verklaard dat Iran de Saudische regering zal steunen in haar pogingen de vrede in Libanon te herstellen. Over Israel sprak Ahmajinedad overigens niet.
Saudi-Arabië wordt met Egypte en Jordanië beschouwd als het pro-westerse blok in de regio. De Saudi’s maken zich ook zorgen over het nucleaire programma van Iran en over pogingen van Iraanse zijde om te stoken onder de sjiitische minderheid in het oosten van het koninkrijk.