Máxima moet paspoort houden

Icoon PolitiekVolgens vertrekkend minister van Integratie Rita Verdonk zou Prinses Máxima, echtgenote van Prins Willem-Alexander, haar dubbele nationaliteit moeten opgeven door afstand te doen van haar Argentijnse paspoort. Dit zei Verdonk vrijdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.

Volgens de VVD-politica zou voor Máxima hetzelfde moeten gelden als voor bewindslieden en Kamerleden met een dubbele nationaliteit. Verdonk vindt namelijk dat zij hun dubbele nationaliteit zouden moeten opgeven als signaal naar de Nederlandse bevolking.

De dubbele nationaliteit is de laatste tijd een hot item in de politiek. Zo is Nebahat Albayrak niet van plan om afstand te nemen van haar dubbele nationaliteit. Eerder eiste Geert Wilders dat Albayrak en Ahmed Aboutaleb hun dubbele nationaliteit zouden opgeven omdat zij anders volgens hem niet mochten worden beëdigd.

Update 17.55 uur
Prinses Máxima kan helemaal geen afstand doen van haar Argentijnse paspoort, los van de vraag of zij dat wel wil. Argentinië staat namelijk niet toe dat Argentijnen hun nationaliteit opgeven. Dat blijkt zaterdag uit navraag bij het Nederlandse ministerie van Justitie en wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Met dank aan LeeHarveyOswald, JeFFJuH en calvobbes voor de submit.