Imam preekt in moskee ondanks verbod

BinnenlandsDe omstreden imam Kariman heeft zondag voorafgaand aan het offerfeest toch gepreekt in de Eindhovense moskee Anwar-e-Medina. De imam was naar de moskee gekomen ondanks een verbod dat de rechter hem twee dagen eerder had opgelegd.

Dat bevestigde bestuurssecretaris Mohammed Gaffar woensdag in een bericht in het Eindhovens Dagblad. De rechter vond het moskeeverbod dat de Stichting Welzijn voor Moslims in Nederland had geŽist, gerechtvaardigd wegens een slepend conflict met de imam. Het bestuur verweet hem in de rechtszaak sterk polariserend en onbeschoft gedrag. De imam meent dat door het optreden van het bestuur de eenheid binnen de djamaat (gemeenschap) is verdwenen.

(Jonge) aanhangers
Jaffar zei woensdag dat Kariman zondag met veel kabaal toegang tot de moskee eiste. Hij kreeg daarbij steun van zijn (jonge) aanhangers, volgens het bestuur een minderheid in de overwegend Surinaamse moskee. Er ontstond een opstootje.

Om de ruzie te sussen en zonder tussenkomst van de politie op te lossen, heeft de voorzitter de imam uiteindelijk toegang gegeven tot de moskee en heeft die het gebed geleid. Jaffar legde uit dat de imam de voorzitter een schriftelijke toestemming heeft laten tekenen om uitvoering van de opgelegde dwangsom te voorkomen.

Imam Kariman is al jaren verbonden aan Anwar-e-Medina moskee in Eindhoven. In 2001 raakte hij in opspraak omdat hij zich tegenover bezoekende scholieren denigrerend zou hebben uitgelaten over homoseksuelen.