Britse Holocaust-ontkenner vrijgelaten

Icoon BuitenlandsDe Britse historicus David Irving, die in Oostenrijk tot 3 jaar celstraf was veroordeeld voor het ontkennen van de massamoord op zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog, wordt vrijgelaten.

De rechtbank in Wenen legde hem woensdag in hoger beroep 3 jaar op, waarvan 2 voorwaardelijk. Omdat hij meer dan een jaar heeft vastgezeten, mag hij volgens zijn advocaat het land direct verlaten. Dat berichtte de BBC.

Irving zat vast sinds de Oostenrijkse politie hem in november 2005 arresteerde tijdens een bezoek aan het land. Tegen hem liep sinds 1989 een arrestatiebevel omdat hij in lezingen en in een interview de omvang van de Holocaust in twijfel had getrokken. Daarop staat in Oostenrijk, het geboorteland van nazi-dictator Adolf Hitler, een maximale celstraf van 10 jaar.

In februari ontkende Irving overigens de Holocuast niet langer. Tegen de rechter zei Irving toen dat hij de afgelopen jaren kennis heeft kunnen nemen van nieuw onderzoeksmateriaal. ''Daaruit blijkt dat de gaskamers wel degelijk hebben bestaan'', aldus Irving. ''Ik ben geen Holocaust-ontkenner. Mijn opvattingen zijn veranderd. Geschiedenis is als een steeds groeiende boom. Hoe meer je leert, hoe meer documentatie er beschikbaar komt, des te meer leer je. Ik heb sinds 1989 veel geleerd.''