'Hondenpoepeetgedrag van alle tijden'

Icoon ShockingPoepeten om stoer gevonden te worden, is niets nieuws onder de zon. Dat stelt de Groningse socioloog René Veenstra vandaag in het Dagblad van het Noorden. Hij reageert daarmee op de beelden van de poephappende havo-scholier van het Dr. Nassau College in Assen die deze week een hot-item op internet zijn.

''Dit soort gedrag is van alle tijden. Wat wel is veranderd, is dat alles tegenwoordig door de jeugd wordt opgenomen. Dat maakt de samenleving iets ingewikkelder. Dus iemand die een drol eet ziet zichzelf onmiddellijk op tal van websites terug. Maar gekke dingen hebben pubers altijd gedaan. Ze willen ergens bijhoren.'' En om ergens bij te horen doen jongeren soms vreemde dingen, zo zegt Veenstra.

''Dus die jongen in Assen dacht wellicht dat de andere scholieren het wel stoer zouden vinden als hij poep durfde eten. Eigenlijk heel onnozel, want door poep te eten word je niet echt populair. En dat je je dan laat overhalen omdat je er honderd euro voor krijgt. Ik vind dat meer iets voor kinderen van een jaar of twaalf, die nog op de basisschool zitten of er net af zijn'', aldus socioloog Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hulp
De jongen uit Assen die zich tegoed deed aan de verse hondenkeutel, zal voorlopig niet meer op school verschijnen. Er zal psychologische hulp voor hem worden gezocht. Volgens de schoolleiding betreft het een jongen met een ''zeer beïnvloedbaar karakter.''

De hoofddader en mededaders die het gebeuren filmden met hun mobieltjes, hebben inmiddels hun spijt betuigd. De hoofddader had de poepeter 100 euro aan wiet beloofd voor zijn gehap in de hondenstront. De 16- en 17-jarige opjutters hebben het afgelopen weekeinde thuis een verslag moeten schrijven over hun rol bij het bizarre incident. ''We overwegen nu of ze verder nog straf krijgen'', zegt een woordvoerder van het Dr. Nassau College.