Chileense ex-dictator Pinochet overleden

Icoon BuitenlandsDe voormalige dictator van Chili, Augusto Pinochet, is in het militair ziekenhuis in de Chileense hoofdstad Santiago overleden. Dat hebben zijn artsen gemeld. Pinochet was 91 jaar oud.

Pinochet kreeg een week geleden een hartaanval, waarna hij werd gedotterd. De artsen besloten daarna af te zien van verdere ingrepen, omdat die het leven van de oud-dictator in gevaar zouden brengen.

Hoewel Pinochet in de loop van de week leek te herstellen, werd hij zondag getroffen door een ernstige terugval in zijn gezondheid en moest hij opnieuw worden opgenomen op de intensive care. Daar overleed hij zondagmiddag.

Pinochet stond voor zijn hartaanval onder huisarrest wegens zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op twee politieke tegenstanders. Een dag nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, besloot het Hof van Beroep het huisarrest van de oud-dictator op te heffen.

Pinochet regeerde Chili van 1973 tot 1990. Tijdens zijn bewind kwamen minstens 3197 oppositieleden om het leven door politiek geweld, waarvan velen door de hand van Pinochet's geheime politie.

Augusto Pinochet
De Chileense ex-dictator Pinochet (1915-2006)