Hoger beroep in zaak Samir A.

De veroordeelde terrorist Samir A. (20) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling van 8 jaar cel wegens het voorbereiden van aanslagen op politici en het gebouw van de AIVD. Volgens hem betreft het een 'politiek vonnis'. Ook het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak.

Het OM is wel tevreden dat de rechtbank inziet dat Samir en zijn medeverdachten dicht bij het plegen van een aanslag waren en dat met de arrestatie van Samir A. en zijn kompanen een terreuraanslag is voorkomen. Minder gelukkig is het OM dat de rechters in de verdachten geen terroristische organisatie zien: vandaar het hoger beroep.

Buiten Samir A. werden gisteren Nouriddine el F. (4 jaar), Mohamed C. (4 jaar) en Soumaya S. (3 jaar) veroordeeld. Twee mannen werden vrijgesproken, waarvan er ťťn al op vrije voeten was. Nouriddine el F., een illegaal in ons land verblijvende Marokkaan, werd eerder dit jaar ook al tot 5 jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de Hofstadgroep. In totaal heeft hij dus nu 9 jaar aan zijn broek.

'Vonnis is broddelwerk'
Victor Koppe, advocaat van Samir A., Nouriddine el F. en Mohamed C., noemde gisteren in het tv-programma 'De wereld draait door' het vonnis ''broddelwerk''. Hij adviseerde aan El F. en C. om ook hoger beroep aan te tekenen. ''Er zijn dingen gezegd die niet kloppen. En er zijn feiten gepresenteerd die gewoonweg niet deugen.''

Koppe is verder tot de conclusie gekomen dat over Samir anders wordt geoordeeld dan over andere Nederlanders. ''Alles wat hij zegt wordt op gouden weegschaaltjes gelegd. Alles wordt tegen hem gebruikt.'' Verder zegt de raadsman: ''Ze zijn veroordeeld voor iets dat ze helemaal niet van plan waren. Mohamed C. kent de politici die hij volgens de rechter zou willen vermoorden niet eens.''

Eerder werd al bekend dat de groep het zou hebben voorzien op politici als de toenmalige voorzitter van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas en de fractieleiders Bas van der Vlies (SGP), Boris Dittrich (D66) en Jan Marijnissen (SP). Die namen stonden op een gecodeerd lijstje dat werd aangetroffen bij Nourredine el F.