Telegraaf-journalisten komen vandaag vrij

De twee door justitie gegijzelde Telegraaf-journalisten komen vandaag vrij. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Den Haag donderdag beslist. De hoofdredactie van De Telegraaf heeft dat laten weten.

Bart Mos en Joost de Haas werden afgelopen maandag door justitie gegijzeld omdat ze weigeren te onthullen wie staatsgeheime dossiers van de AIVD aan hen heeft doorgespeeld. In de dossiers stond informatie over topcrimineel Mink K.

De gijzeling leidde tot veel woede bij andere journalisten.

Wet
PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen wil een wet indienen waarin staat onder welke omstandigheden journalisten hun bronnen kunnen beschermen. Dat zei hij donderdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

De wet moet er komen om een einde te maken aan alle discussie, aldus Wolfsen. In de wet moet duidelijk omschreven worden wanneer een journalist zijn bronnen moet vrijgeven en wanneer dat niet hoeft. Wanneer er sprake is van zedendelicten of terrorisme, zou dat wel moeten, vindt het Kamerlid. Daarover moet een rechter zich in individuele gevallen uitspreken.

Wolfsen noemt de vrije pers in Nederland buitengewoon belangrijk. Hij gaat bij de VVD en CDA te rade of een Kamermeerderheid voor het wetsvoorstel is. Als dat het geval is, dient hij het in.



De Telegraaf van afgelopen dinsdag.