Telegraaf-journalist in gijzeling genomen

Icoon JustitieDe rechter-commissaris in Den Haag heeft maandag Telegraaf-journalist Bart Mos in gijzeling genomen. Dat heeft de hoofdredactie van dagblad De Telegraaf laten weten.

Mos weigert samen met zijn collega Joost de Haas de bron te onthullen van wie beiden staatsgeheime dossiers van de inlichtingendienst AIVD hebben gekregen. Hierin stond informatie over 'topcrimineel' Mink Kok.

Paul H.
De Telegraaf onthulde in januari dat geheime stukken van de inlichtingendienst AIVD circuleren in het criminele milieu. Die stukken zouden afkomstig zijn geweest van voormalig geheim agent Paul H., die een tijdje gevangen zat.

Volgens De Telegraaf is men indertijd overgegaan tot publicatie van de staatsgeheime dossiers, omdat daarin melding werd gemaakt van verdenkingen over corruptie in de hoogste kringen van politie en justitie. Het maatschappelijk belang was volgens de krant hoger dan het geheim. Dat gold volgens de redactie ook voor de melding van het feit dat deze dossiers op straat waren beland.

De Haas
Telegraaf-journalist Joost de Haas wacht waarschijnlijk eveneens gijzeling. Ook hij heeft aangekondigd zijn bronnen tot het uiterste te blijven beschermen.

Rechter-commissaris mr. J.A. van Steen, die de journalisten in eerste instantie 12 dagen lang in een huis van bewaring kan vasthouden, heeft met zijn beslissing gevolg gegeven aan een verzoek van Paul H. Deze ex BVD-agent wordt zelf vervolgd wegens het schenden van staatsgeheimen, maar bevindt zich net als zijn medeverdachten op vrije voeten.

Verklaring
De hoofdredactie van De Telegraaf heeft de volgende verklaring uitgegeven: ''Hoofdredactie en redactie vinden dit besluit van de rechter een ongekend grote en volstrekt onnodige aanslag op de persvrijheid en op het recht van journalisten om hun bronnen geheim te houden. Want alleen bij geheimhouding kunnen zij immers hun vak als klokkenluiders in een democratische rechtsstaat uitoefenen.''

Volgens De Telegraaf is de gijzeling volkomen zinloos, omdat de journalisten hun mond stijf dicht zullen houden over hun bron.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren (GvH) maken ook ernstig bezwaar tegen de gijzeling. ''Het door de rechter-commissaris gehanteerde dwangmiddel staat in de visie van de NVJ en GvH in geen verhouding tot het beoogde doel, het verkrijgen van broninformatie van een journalist.''
Submitter:  Bron: ANP / FOK!