Amsterdam krijgt 'Huis voor de Islam'
Stichting Marhaba (Arabisch voor 'welkom') is naar eigen zeggen een 'zuiver seculiere organisatie' die een rol wil gaan spelen in het tegengaan van radicalisering bij islamitische jongeren. Ondanks het seculiere karakter moet Marhaba volgens burgemeester Job Cohen wel degelijk de islam als uitgangspunt centraal stellen in zijn activiteiten.
Marhaba zegt Amsterdamse moslims te willen helpen ''hun islam te bevrijden van zijn traditionele, onderdanige, passieve en dociele houding tegenover de moderniteit van het westen.'' In het beleidsplan van de stichting spreekt men van de 'ontwikkeling van Europese moslim-identiteit'.
Bezwaren
GroenLinks en de PvdA, die samen een ruime meerderheid hebben in de Amsterdamse raad, omarmden het plan. Oppositiepartijen CDA, VVD en SP maakten echter grote bezwaren tegen het religieuze karakter ervan.
Volgens het CDA is het onmogelijk de vorming van een Europese islam te stimuleren, zonder daarbij religieus-inhoudelijke standpunten in te nemen. De gemeente Amsterdam zou daarmee de traditionele scheiding tussen kerk en staat doorbreken.
Begin
De startsubsidie voor Marhabe is nog maar een bescheiden begin. De stichting streeft naar een kleine twee miljoen euro overheidssubsidie per jaar, waarvan een deel betaald wordt door het Rijk. Ook verwacht men dat de stad 'enkele tientallen miljoenen euro's' uittrekt voor het bouwen van een nieuw, prestigieus onderkomen.
Het bestuur van de stichting wordt gevormd door onder meer de prominente PvdA'ers Haci Karacaer (voorzitter), Ahmed Marcouch en Felix Rottenberg.
In eerdere berichten stond dat de stichting in het centrum onder meer een bibliotheek, een auditorium, een winkel, cursusruimten, een restaurant, een theehuis en expositieruimten voor beginnende schilders wil vestigen. Verder moet het een plek worden voor debat en discussie tussen moslims en niet-moslims en een kenniscentrum voor de islamitische cultuur.