Russen slaan kunstgalerie in puin

Icoon MisdaadVermoedelijke skinheads hebben zaterdag in het centrum van de Russische hoofdstad Moskou een moderne kunst-galerie geplunderd. Tien ''jonge gespierde mannen'' gingen volgens het persbureau RIA Novosti gericht zaal na zaal door.

De mannen gooiden computers kapot en trokken alle schilderijen van de muren, braken ze in stukken en vertrapten ze. De eigenaar van de galerie, Marat Guelman, staat bekend om het tentoonstellen van politiek geÔnspireerde kunst en heeft dit jaar vijanden gemaakt door zijn kritiek op neofascisten en nationalisten.

Gebroken neus
In een telefonisch interview met The New York Times vertelde hij hoe de mannen hem met schoenen en stoelen sloegen. ''Toen smeten ze een computer tegen me aan. Het was vreselijk'', aldus Guelman, die onder meer een gebroken neus opliep.

De vernielde kunst was van een etnische GeorgiŽr, Alexander Djikia. Rusland heeft sinds enkele weken een groot diplomatiek conflict met GeorgiŽ en al tientallen GeorgiŽrs het land uitgezet.

Zorgen
Volgens de verbouwereerde eigenaar van de galerie braken de aanvallers ook de mobiele telefoons van de twee aanwezige medewerkers doormidden. De mannen verdwenen na hun vernielactie, die vijf minuten duurde, zonder een woord te zeggen. De politie heeft niemand aan kunnen houden. De galerie is op het gebied van moderne kunst een van de bekendste van Moskou.

Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen om het groeiende geweld in Rusland tegen alles wat buitenlands is. Ook staat volgens hen de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk. Eerder deze maand werd in Moskou de journaliste Anna Politkovskaja, scherp criticus van het Kremlin, doodgeschoten.