'Vrouw verkiest kind boven carrière'

Icoon Algemeen Volgens socioloog Christien Brinkgreve en oud-hoogleraar Egbert te Velde verkiezen de meeste vrouwen het moederschap boven een carrière. Volgens hen jaagt de overheid een illusie achterna. Het wordt dan ook tijd dat de overheid het uitgangspunt van gelijk verdeelde taken binnen een huishouden laat varen, zo luidde de conclusie van het tweetal in een artikel in de Volkskrant.

Het zogenaamde combinatiemodel, waarbij de man en vrouw samen geld verdienen en zorg dragen voor de kinderen en het huishouden, is volgens Brinkgreve en Te Velde mislukt. "De zorgende, stofzuigende man is een utopie", aldus Te Velde. Bovendien hechten de meeste vrouwen meer waarde aan het moederschap, dan aan een carrière. "Ze werken wel graag, maar ze doen het er doorgaans een beetje bij."

Brinkgreve en Te Velde staan sceptisch tegenover de oproep van politieke partijen voor gratis kinderopvang. "Dat is louter vanuit economische belangen bedacht, omdat de arbeidsmarkt nu eenmaal die vrouwen nodig heeft." Over het belang van de vrouw en het kind zou absoluut niet zijn nagedacht. Gratis opvang zal volgens Brinkgreve en Te Velde weinig veranderen. "Nederlandse vrouwen vinden dat ze hun kind tekort doen door het naar de crèche te sturen."

In Nederland krijgt een vrouw gemiddeld 1,6 kind. Eén op de vijf vrouwen blijft kinderloos. Brinkgreve en Te Velde zijn van mening dat de overheid het krijgen van kinderen bemoeilijkt. Ze pleiten dan ook voor de instelling van een minister voor Gezinszaken, zoals in Duitsland al bestaat. Die zou dit 'maatschappelijk probleem' moeten aanpakken.

Het tweetal publiceert vandaag het boekje 'Wie wil er nog moeder worden?'. Daarin is hun kritiek verder uitgewerkt.

De stofzuigende man
Dit is een utopie


Met dank aan eddz en Blanchimont voor de submit.