Ambassade VS in SyriŽ aangevallen

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus is dinsdagochtend aangevallen. Dat heeft een van de beveiligingsmedewerkers van de ambassade gezegd in een telefoongesprek met het Franse persbureau AFP.

Ook de Arabische tv-zender al-Arabiya meldde op basis van uitspraken van westerse diplomaten in de hoofdstad een aanval. Het Spaanse persbureau EFE meldde op basis van getuigenverklaringen dat de Syrische veiligheidstroepen een aanval of een bomaanslag op de ambassade hebben verhinderd.

In de omgeving waren volgens getuigen explosies en zwaar geweervuur gehoord. Andere bronnen meldden dat er zwarte rookwolken opstegen. Ambulances en brandweerwagens waren op weg naar de wijk. Wat er aan de hand is, is nog steeds niet duidelijk. De Syrische autoriteiten willen niets zeggen.

Update 11.13 uur
De ambassade werd aangevallen door een onbekend aantal mannen. Ze brachten een met springstof geladen auto tot ontploffing, nadat zij waren uitgestapt.

Volgens de eerste berichten hebben Syrische militairen en politiemensen zeker drie aanvallers gedood. Onder de mensen in de ambassade zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. Getuigen vertelden dat twee van de daders een nabijgelegen gebouw waren ingevlucht, maar dat Syrische militairen hen achtervolgden en doodschoten.

De Syrische minister van Binnenlandse Zaken, Bassam Abdel Majid, noemde de aanslag een 'terroristische actie'.

In de wijk Rawda waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd, bevinden zich ook andere buitenlandse vertegenwoordigingen. In de omgeving bevinden zich eveneens woningen van hoge Syrische functionarissen en kantoren van de veiligheidsdiensten.

De betrekkingen tussen SyriŽ en de Verenigde Staten zijn al jaren gespannen. de regering van de Amerikaanse president George W. Bush verwijt de Syrische leider Bashar al-Assad dat hij extremisten in Irak, Libanon en de Palestijnse gebieden steunt. Washington trok de ambassadeur uit SyriŽ vorig jaar terug na de moord op de voormalige Libanese premier Rafiq Hariri, die zeer kritisch was ten opzichte van SyriŽ.