Britten verijdelen aanslagen op vliegtuigen

TerrorismeDe Britse politie heeft een plan verijdeld om vliegtuigen tijdens de vlucht op te blazen. Terroristen zouden van plan zijn geweest tijdens vluchten naar de Verenigde Staten explosieven in hun handbagage tot ontploffing te brengen.

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie een aantal personen opgepakt. Volgens bronnen van het Duitse persbureau DPA gaat het om 18 arrestaties. De aanhoudingen werden verricht na een antiterrorisme-operatie die een aantal maanden heeft geduurd, zei een woordvoerder van Scotland Yard tegen de BBC.

Alarmfase
In het hele land geldt nu de hoogste alarmfase. De veiligheidsmaatregelen op alle Britse vliegvelden zijn aangescherpt.

Voorlopig mogen passagiers geen handbagage meenemen op vluchten vanuit Groot-BrittanniŽ. Alleen echt noodzakelijke dingen zoals paspoorten en portefeuilles mogen mee aan boord in een doorzichtig plastic tasje. ''Wij hopen dat deze maatregelen maar gedurende een beperkte periode nodig zullen zijn'', aldus een verklaring van het Britse ministerie van Transport.

Grote problemen
Het luchtverkeer in West-Europa ondervindt grote problemen als gevolg van de aangescherpte veiligheidsmaatregelen op de Britse luchthavens. Die werden ingesteld na de bekendmaking dat een terroristisch complot was ontdekt om aanslagen op vliegtuigen te plegen.

Vliegveld Heathrow is tot nader order gesloten voor al het inkomende vliegverkeer. Op de luchthaven is grote drukte ontstaan door de scherpere controles.

Update 13.21 uur
Volgens de Britse politie was het de bedoeling van de terroristen om gebruik te maken van vloeibare chemicaliŽn. Met de arrestatie van de terreurverdachten zijn ''talrijke'' vliegtuigexplosies voorkomen, zo menen de Britten.

In totaal zijn nu 21 verdachten opgepakt. Volgens de NOS gaat het om jonge Britse moslimmannen van Aziatische afkomst. Ze werden al maanden in de gaten gehouden door Scotland Yard. Volgens de Singaporese terreurdeskundige Rohan Gunaratna draagt het plan alle kenmerken van een aanslag door de terreurbeweging al-Qaeda. ''De enige groepering die de bedoeling en de mogelijkheden heeft om gelijktijdige aanslagen van deze grootte te coŲrdineren, is al-Qaeda.''


Met dank aan Morpheus voor de submit.