F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Icoon Formule 1Jenson Button heeft op de Hungaroring in zijn 114de wedstrijd zijn eerste overwinning behaald. Na een chaotische race kreeg hij Pedro de la Rosa en Nick Heidfeld naast zich op het podium. Leiders in het kampioenschap Fernando Alonso en Michael Schumacher vielen uit.

De race begon in moeilijke omstandigheden. Tot een half uur voor de wedstrijd had het nog geregend en de baan was daardoor flink nat. De meeste coureurs besloten op de intermediatebanden te starten, maar onder andere Rubens Barrichello en Michael Schumacher hadden voor de normale regenbanden geopteerd.

Poleman Kimi RšikkŲnen pakte direct de leiding bij de start. Felipe Massa, die op een tweede gridplaats stond, viel snel terug en werd door diverse coureurs voorbij gereden. Michael Schumacher en Fernando Alonso hadden allebei een razendsnelle start en lagen na de eerste ronde al op respectievelijk de vierde en de zesde plaats.

De natte baan verraste veel coureurs. De la Rosa spinde al tijdens de opwarmronde en in de eerste ronden van de race wisten ook Robert Kubica, Vitantonio Liuzzi, Tiago Monteiro, Ralf Schumacher en Felipe Massa hun wagens niet in het juiste spoor te houden. Christian Klien maakte zelfs een flinke crash mee toen hij in de bandenstapels spinde. RšikkŲnen leek weinig problemen te hebben met het gladde circuit en liep snel weg van zijn achtervolgers.

Al in de derde ronde kwamen Fernando Alonso en Michael Schumacher elkaar tegen. De Renault was duidelijk sneller dan de Ferrari en Alonso passeerde met een prachtige manoeuvre buitenom Schumacher. Ook Button wist de Duitser te verschalken. Na een ronde of tien begon het weer hard te regenen op de baan en Massa was een van de eerste coureurs die opteerde voor regenbanden.

Na vijftien ronden bleken alleen De la Rosa en Alonso het tempo van RšikkŲnen te kunnen bijhouden. Michael Schumacher reed op de vijfde plaats, maar moest alle zeilen bijzetten om Giancarlo Fisichella achter zich te houden. Het gevecht werd beslist in het voordeel van de Italiaan, nadat Schumacher zijn voorvleugel had stukgereden op de Renault. Naast de reparaties voor de Duitser werden er ook pitstops gemaakt door RšikkŲnen en Button, waarbij alle drie opnieuw kozen voor intermediates.

De situatie op de baan werd weer beter nadat de regen weer was opgehouden, maar zowel Fisichella als Robert Kubica liepen schade op bij uitstapjes door de grindbakken. Kubica haalde de pits nog, maar Fisichella was niet zo gelukkig. Ook Nico Rosberg kon de race verlaten na een crash. Michael Schumacher reed een opvallend laag tempo en werd in de vijfentwintigste ronde op een ronde gezet door Alonso, die na de pitstop van RšikkŲnen aan de leiding was gekomen en inmiddels de allersnelste op de baan was.

Kimi RšikkŲnen's race kwam tot een einde toen hij Liuzzi op een ronde wilde zetten. De McLaren schoof tijdens de inhaalactie naar buiten en ramde op spectaculaire wijze de Scuderia Toro Rosso. Beide coureurs moesten de strijd staken. Een safety car-situatie was het gevolg van de ravage en Alonso maakte van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken en de leiding te behouden. Button verscheen na de reeks pitstops op de tweede plaats, gevolgd door De la Rosa, die vlak achter RšikkŲnen's crash reed, maar de brokstukken had weten te vermijden.

Na de herstart tikte Felipe Massa Ralf Schumacher achterstevoren om de achtste plaats te pakken en tegelijkertijd spinde Ralf's broer Michael van de baan. Beide Schumachers konden hun weg vervolgen. Alonso was snel weg, maar werd op de hielen gezeten door Button, die de snelle rondetijden van de Spanjaard makkelijk kon pareren. Toen de zon doorbrak, droogde de ideale lijn snel op. Scott Speed was de eerste coureur die droogweerbanden probeerde, maar reed vervolgens meer naast de baan dan erop en moest al snel weer terug naar de intermediates.

De drogere omstandigheden speelden Michael Schumacher in de kaart. De Duitser zette steeds snellere ronden neer en streed al snel met Heidfeld om de vijfde plaats. Hij wist een mooie slipstream op te pikken van zijn landgenoot en passeerde Heidfeld makkelijk. Met nog vijfentwintig ronden te gaan, maakte Schumacher vervolgens een pitstop, maar liet geen banden wisselen. Jarno Trulli deed dat wel en vertrok op droogweerbanden, net als Barrichello, Ralf Schumacher, De la Rosa en leider in de wedstrijd Alonso.

Door de pitstop van Alonso kreeg Button de leiding en die koppositie werd nog zekerder toen de wielmoer van het rechterachterwiel van de Renault eraf liep en Alonso de wagen naast de baan moest parkeren. Button kon vervolgens rustig droogweerbanden halen en de leiding behouden tot aan de finish.

Na een pitstop van Heidfeld kwamen Schumacher en De la Rosa op de tweede en derde plaats terecht. De Spanjaard was echter stukken sneller dan Schumacher en er ontstond in de laatste ronden een mooi gevecht om de tweede plaats. De la Rosa dwong Schumacher in de chicane rechtdoor te rijden en de Duitser moest bakzeil halen. Toen hij even later Heidfeld raakte, werd de voorwielophanging van de Ferrari beschadigd en kon Schumacher de wagen parkeren in de garage.
Voor meer Formule 1-nieuws kun je terecht op de FOK! F1manager.