Gitaar Paul McCartney levert 480.000 euro op

Icoon Muziek De gitaar waarop ex-Beatle Sir Paul McCartney zijn eerste akkoorden speelde, is tijdens een veiling in de beroemde Abbey Road studio's verkocht voor 330.000 pond (480.000 euro). De gitaar werd verkocht door Ian James, een oude schoolvriend van de gitarist. James wil het geld gebruiken voor zijn pensioen. Dat moet lukken, want de gitaar leverde meer dan drie keer de geschatte waarde op.

De Rex akoestische gitaar was één van de redenen dat McCartney in 1957 door John Lennon toe werd gelaten tot zijn band The Quarrymen. McCartney speelde tijdens een feest ergens in Liverpool voor het eerst voor Lennon op deze gitaar. De Beatles zouden zich later uit The Quarrymen vormen.

Sir Paul heeft zelf een verklaring van echtheid bij de gitaar afgeleverd. De tekst luidt: "De gitaar in kwestie, eigendom van mijn oude schoolvriend Ian James, is de eerste gitaar die ik ooit in mijn handen hield. Het is ook de eerste gitaar waarop ik mijn eerste akkoorden leerde in het huis op Elswich Street 43 in Liverpool."

De Gallotone Champion gitaar die Lennon bespeelde op de bewuste avond in Liverpool is in 1999 ook geveild. De opbrengst van die veilig was 'slechts' 155.500 pond (225.000 euro). In 2004 werd een Gibson SG, zowel bespeeld door George Harrison als door John Lennon, verkocht voor 294.000 pond (430.000 euro).

Met dank aan Nood-kloon voor de herschreven submit.