IsraŽl wil zwaardere luchtaanvallen

OorlogDe IsraŽlische regering wil dat het leger Libanon zwaarder vanuit de lucht gaat bombarderen. Het grondoffensief moet worden beperkt, zo melden IsraŽlische media na overleg tussen de belangrijkste kabinetsleden. Een officieel besluit is er overigens nog niet.

Gisteren leed IsraŽl forse verliezen bij felle gevechten rondom het Zuid-Libanese dorp Bint Jbeil, een bolwerk van de Libanese sjiitische Hezbollah-beweging. Bij man-tegen-man-gevechten kwamen 9 militairen om en raakten er 25 gewond. Tientallen Hezbollah-strijders vonden ook de dood.

Afgelopen nacht heeft de IsraŽlische luchtmacht tientallen aanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Libanese militaire bronnen melden onder meer aanval op een legerbasis in de regio Amchit, zo'n 40 kilometer ten noorden van Beiroet.

Hezbollah op zijn beurt schoot vandaag tien raketten af op de IsraŽlische stad Safed. Niemand raakte daarbij gewond.

VN
De VN-Veiligheidsraad slaagde er gisteren niet om de IsraŽlische aanval in Libanon waarbij vier ongewapende waarnemers omkwamen, te veroordelen. De Verenigde Staten weigerden elke kritiek op zijn bondgenoot IsraŽl, aldus waarnemers.

Diplomaten vergaderen vandaag verder over de kwestie. Met name China eist een veroordeling van de aanval.