86 doden door tsunami op Java

Icoon Ramp Een aardbeving heeft gezorgd voor een tsunami op het Indonesische eiland Java. De tsunami was drie meter hoog en heeft veel hotels in de badplaats Pangandaran beschadigd. Schepen werden het land in gedreven. "Alle huizen aan het strand zijn vernietigd", aldus een getuige. Een andere getuige meldde dat er veel gewonden zijn. "Kinderen huilden, veel waren gewond". Er zijn in ieder geval vijf doden gevallen.

Er zijn enkele Nederlanders vermist door de tsunami. Een gids in Pangandaran begeleidde een groep Nederlandse toeristen toen de tsunami toesloeg. "De golven kwamen plotseling en we renden naar de heuvels. Vier mensen uit mijn groep zijn nog steeds vermist", aldus de gids. Om 12.45 kon een woordvoerder van Buitenlandse Zaken nog geen gegevens verstrekken over het aantal vermiste Nederlanders.

Tsunami De aardbeving had een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. Ook waren er enkele sterke naschokken, waarvan eentje met een kracht van 6.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag 240 kilometer ten zuiden van de Javaanse zuidkust. De Indonesische media zeggen dat de aardbeving 30 kilometer onder zeeniveau plaatsgevonden heeft.

Op de getroffen badplaatsen probeerden mensen voor de tsunami te vluchten door naar een heuvel toe te rennen. Lokale hulpdiensten proberen zoveel mogelijk mensen naar heuvels te brengen, omdat ze bang zijn voor naschokken. In de hoofdstad Jakarta brak paniek uit en renden mensen de straten op. Ook in Bandung, tweehonderd kilometer ten zuidoosten van Jakarta, raakten veel mensen in paniek. Waarschijnlijk is er weinig schade in deze steden.

Er komen vaak aardbevingen voor in Indonesië. Eind 2004 was er een grote tsunami vanuit de Indische Oceaan, waardoor 216.000 mensen stierven.

Update 18.13 uur
De NOS meldt dat er 37 mensen zijn overleden bij de tsunami. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt. In de badplaats Pangandaran zijn de meeste doden gevallen. ANP meldt dat er nog vier Nederlanders vermist zijn.

De Nederlandse getuige Bart Groeneweg vertelt zijn verhaal in de Telegraaf. "We waren in het hotel en we voelden opeens een heel harde wind. Ik ging bij het raam kijken en opeens zag ik een gigantische vloedgolf". Er brak paniek uit in het dorp, omdat de golven vele meters hoog waren. "Ons hotel lag een paar meter boven zeeniveau en de golven zijn dwars door de eerste etages gegaan. Ik heb een moeder met kind zien verdrinken. Wij zijn via allemaal balkonnetjes naar de voorkant van het hotel gevlucht, waar de weg hoger ligt". Iedereen probeerde zo hoog mogelijk de heuvels in de komen. Groeneweg zal de komende dagen nog wel hoog in de heuvels blijven. Al gaat hij morgen wel even kijken of zijn spullen er nog zijn.

Update 18.40 uur
De NOS meldt nu dat er 69 mensen zijn omgekomen bij de tsunami. Dat heeft het Rode Kruis bekendgemaakt. Daarnaast worden er nog 77 mensen vermist. Er zijn geen Nederlandse slachtoffers. Alle Nederlanders die in de badplaats Pangandaran verbleven hebben zich inmiddels gemeld.

Update 19.00
Er zijn nu 86 doden geteld, zo meldt Associated Press. Men verwacht dat het dodental snel zal oplopen nu de zoektocht naar overlevenden begonnen is. De grote hotels in Pangandaran staan nog overeind, maar veel kleine gebouwen zijn ingestort. Veel mensen bevinden zich nog onder het puin.


Epicenter
Het epicentrum van de beving


Met dank aan Rianne84 voor de submit.