Nederlanders zijn onbeleefd

Icoon EnquÍte Uit een wereldwijd onderzoek van het tijdschrift Reader's Digest blijken Nederlanders onbeleefd te zijn. Nederland staat op de twintigste plaats van de 35. Nederlanders scoren wel de zevende plaats op het openhouden van deuren. Ook werd er onder andere onderzocht of winkelmedewerkers "dank je wel" zeggen na het betalen en of je geholpen wordt als je iets laat vallen.

In Nederland wordt de klant niet vriendelijk behandeld in winkels. Amerikanen, Canadezen en Zwitsers zijn het meest klantvriendelijk en beleefd. Aziaten zijn de minst beleefde mensen van de wereld. Van de vijftien minst beleefde landen liggen er negen in AziŽ.

Amsterdam, Milaan, Moskou en Sydney zijn zeer onbeleefde steden. New York is verreweg de meest beleefde stad, mensen houden daar altijd de deur voor je open. ZŁrich is de meest beleefde Europese stad, ook Toronto en Berlijn scoren hoog. Londen en Parijs staan op een gedeelde vijftiende plaats. In alle Aziatische steden wonen veel onbeleefde mensen, behalve in Hong Kong. De meest onbeleefde stad is Bombay in India. In Europa hoef je in Boekarest totaal geen service te verwachten.

Opmerkelijk is dat mensen onder 40 jaar het meest beleefd zijn. De meest onbeleefde leeftijdsgroep zijn de mensen boven de 60. Er blijkt dus weinig te kloppen van de vaak-gehoorde klacht dat de jeugd onbeleefd zou zijn.