Geen coalitie mogelijk in Tsjechië

Icoon Buitenlands De Tsjechische verkiezingsuitslag heeft gezorgd voor een onmogelijke situatie in het 200-zetels tellende parlement. Het zal bijna onmogelijk worden om een coalitie met een meerderheid te vormen.

De winnaar van de Tsjechische verkiezingen is de centrumrechtse ODS van Miroslav Topolanek. Zijn partij heeft 81 zetels, en is daarmee de grootste partij. Een coalitie met de christen-democraten lag voor de hand, maar die hebben maar 13 zetels. Daarom wilde Topolanet ook de Groenen bij de coalitie halen. Dat zou kunnen, maar zou door inhoudelijke verschillen lastig zijn. De Groenen hebben na de officiële uitslag echter maar 6 zetels, waardoor ze precies 1 zetel tekort komen en op 100 zetels uitkomen.

De verliezende partij is de sociaal-democratische CSSD. De partij die nu de regering vormt krijgt 74 zetels. De communistische partij krijgt 26 zetels. De 'rode' coalitie staat daarmee ook op precies 100 zetels. Andere partijen haalden de kiesdrempel van vijf procent niet.

Het probleem is dat de ODS onder geen voorwaarde met de CSSD wil regeren. Geen enkele partij wil met de communisten regeren, omdat zij zich nooit hebben hervormd na de revolutie in 1989. Alleen de CSSD zijn bereid zelf een regering te vormen, waar de communisten gedoogsteun aan kunnen geven. Een coalitie met meerderheidssteun lijkt vrijwel uitgesloten.

De verkiezingen in Tsjechië waren buitengewoon fel. De ODS en CSSD kunnen elkaar niet luchten of zien. De ODS-voornam Topolanek kreeg voortdurend ruzie met CSSD-leider Paroubek. Zo beschuldigde Topolanek Paroubek ervan banden te hebben met de georganiseerde misdaad. Ook zou Paroubek een meisje hebben aangerand. Paroubek weigerde daarom handen te schudden in een tv-debat, en verklaarde dat Topolanek hem bewust heeft zwart gemaakt. De CSSD-minister David Rath gaf daarop de conservatieve leider Miroslav Macek voor het oog van de camera's een klap op het hoofd. Daarop gingen beide politici op de vuist. Al deze incidenten hebben een coalitie tussen CSSD en OCD vrijwel onmogelijk gemaakt.

De CSSD is nu acht jaar aan de macht in Tsjechië. De ODS, vanaf nu de grootste partij, wil af van de corruptieschandalen in Tsjechië. Ook willen ze geen verdere integratie in de Europese Unie.

Tsjechische politici met elkaar op de vuist
Tsjechische politici met elkaar op de vuist
Tsjechische politici met elkaar op de vuist


Filmpje van de klap (Video.google.com)