Voetbal: Jong Oranje naar halve finale EK

Icoon VoetbalJong Oranje heeft zich geplaatst voor de halve finales van het EK voor spelers onder 21 jaar in Portugal. Het won vanavond in Aveiro het laatste groepsduel met 1-0 van ItaliŽ. Matchwinnaar werd invaller Daniel de Ridder, die zijn eerste balcontact promoveerde tot doelpunt.

Jong Oranje startte met onder andere Romeo Castelen, die weer in de basis stond na een blessure. In de eerste helft was de eerste kans voor de Italiaan Palladino die het doel van Vermeer hoog miste. Daarna was het Jong Oranje dat goed begon te spelen, uiteindelijk kwam een pass van Castelen aan bij Huntelaar die net miste. Huntelaar kreeg een mooie kans na een fout van het Italiaanse middenveld, maar het werd een corner nadat Huntelaar deze kans niet kon benutten. In de vijftiende minuut wist Vermeer het Nederlandse doel vrij te houden met de voet op een schot van Foggia. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Oranje steeds sterker in haar schoenen te staan door onder andere De Zeeuw die continu aanspeelbaar leek. De scheidsrechter kreeg een spontaan fluitconcert nadat de hij een overtreding op Castelen niet bestrafte.

In de 26ste minuut was het Bianchi die een corner mooi op het hoofd krijgt, maar net het Nederlandse doel miste. In de 28ste minuut kreeg Huntelaar een mooie kans na de mooie pass van Aissati, maar Huntelaar bleek buitenspel te staan. De Italiaan Sammarco was de eerste die het boekje in ging met een gele kaart door een overtreding op de Zeeuw in de 38ste minuut. In de 45ste minuut kreeg Nederland nog een vrije trap nadat Nicky Hofs een elleboog kreeg van de Italiaan Rosina, maar deze schoot Huntelaar mis, waarna de scheidsrechter voor de rust floot.

In het begin van de tweede helft kreeg Nederland een vrije trap, maar deze werd te snel genomen waardoor er geen scoringskans ontstond. Aissati wist na tien minuten een corner te versieren, deze werd niet benut. De Italiaanse keeper Curci werd wel geraakt door Vlaar en kreeg een vrije trap mee. Even later zag Emanuelson zijn schot op het doel in de handen van Curci verdwijnen. Na een uur kwam Oranje met haar eerste wissel, Emanuelson ging van het veld om plaats te maken voor Braafheid. Een minuut later ging de Italiaan Rosina van het veld en werd vervangen door Defendi. Het was diezelfde Defendi die over het hoofd werd gezien door de Nederlandse verdediging. De Italiaan kwam tot een kans, maar hij zag de bal in de boarding naast het doel gaan.

Met nog 22 minuten te spelen bleef Tiendalli lang liggen op de grond na een elleboog van de tegenstander. Even later kon hij het veld toch weer betreden. In de 71ste minuut kreeg Bianchi een mooie bal van Bovo, maar deze kans kwam boven op het doel van de Nederlanders te liggen. Twee minuten later was het de net ingevallen Daniel de Ridder die op aangeven van Romeo Castelen bij zijn eerste balcontact met een knappe kopbal de 1-0 maakte. Canini kwam met nog vijftien minuten te spelen slecht terecht na een kopduel en moest het strijdtoneel verlaten.

Na de 1-0 van De Ridder kreeg Nederland toch meer kansen, maar onder meer Huntelaar zag zijn inzet eindigen bij Curci. Na het Nederlandse doelpunt ging ItaliŽ steeds aanvallender spelen om toch het ene punt te bemachtigen dat zij nodig hadden voor de halve finale. De Ridder kreeg in de 83ste minuut op aangeven van Vermeer een kans, maar zijn schot miste doel. Nederland kwam vier minuten voor het einde met de schrik vrij nadat Aisatti voor het doel de bal nog van richting veranderde, deze belandde in de handen van Vermeer.

In de blessuretijd kreeg ItaliŽ nog een vrije trap na een overtreding van Braafheid. De vrije trap en de corner daarna gingen beiden mis. Na vier minuten blessuretijd floot Hansson af en was Jong Oranje als nummer twee in de poule zeker van de halve finale. Jong OekraÔne werd dankzij een 2-1 zege op Jong Denemarken poulewinnaar.

Oranje komt nu in de halve finale, aanstaande donderdag, uit tegen Frankrijk. OekraÔne treft op dezelfde dag ServiŽ en Montenegro.

Meer sportnieuws op FOK!sport!
Submitter:  Bron: FOK!sport