Doodslaan Floor Garst bestraft met 4 jaar cel

JustitieVanwege de dodelijke mishandeling van de 20-jarige Floor Garst, op kerstnacht 2005 in Deventer, is de 23-jarige Kevin U. uit Apeldoorn vandaag tot 4 jaar cel veroordeeld, waarvan 2 jaar voorwaardelijk. De officier van Justitie had twee weken terug 2 jaar cel én tbs geëist, maar voor een tbs zag de rechter geen aanleiding. De rechtbank rekende het de verdachte wel zwaar aan dat hij in drie maanden tijd drie mishandelingen met zinloos geweld heeft gepleegd.

Twee jaar cel houdt in dat U. effectief waarschijnlijk 16 maanden moet zitten. Als hij vrij komt, moet hij zich gedurende zijn voorwaardelijke straf van twee jaar houden aan de aanwijzingen van de reclassering; ook als die een klinische behandeling nodig acht.

De boomlange Kevin (2,05 meter) haalde uit toen de een kop kleinere Floor aankwam lopen, om een ruzie te sussen tussen zijn vriendin Roos en Kevin met zijn kornuiten Noel (22) en Freek (19). Roos wilde weten waarom de drie haar uitscholden. Nadat Kevin Floor 'omgehakt' had, ging het trio er lacherig vandoor.

Volgens de rechter is U. schuldig aan mishandelding met de dood tot gevolg. Er was geen sprake van doodslag omdat Floor Garst niet direct overleed door de klap van U., maar door de val op straat. Ook was de klap niet zodanig dat U. de gevolgen van de val had kunnen overzien.

Met dank aan Blinker voor de submit.