Weisglas bezorgd over status Tweede Kamer
"Vroeger gingen politici vanuit de gemeenteraad naar het college van burgemeester en wethouders en daarna uiteindelijk naar de Tweede Kamer. Nu kiezen Kamerleden voor een baan in het college, terwijl de Tweede Kamer toch het hoogste controlerende college is", reageert Weisglas. Hij heeft het dan over Adri Duivesteijn (PvdA, wordt wethouder in Almere), Marijke Vos (GroenLinks, wordt wethouder in Amsterdam), Ruud Luchtenveld (VVD, wordt wethouder in Amersfoort), Myra Koomen (CDA, wordt wethouder in Enschede) en Peter van Heemst (PvdA, is inmiddels fractievoorzitter in Rotterdam).
Sinds 2002 hoeft een wethouder niet meer uit de gemeenteraad te komen, maar mag deze ook van buiten worden aangetrokken, wat het voor landelijke politici makkelijker maakt om een dergelijke stap te maken. Ze hoeven zich namelijk niet eerst verkiesbaar te stellen in een gemeente, met het gevaar dat de partij door een teleurstellend resultaat niet eens wethouders mag leveren. Weisglas vreest echter door deze ontwikkelingen voor verlies van ervaring in de Kamer. Sinds de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer gaven al twintig parlementariërs hun zetel af.
Koploper is wat dat betreft Weisglas' eigen VVD, waarvan Luchtenveld het zevende lid is dat het in Den Haag voor gezien houdt. Indien het afgescheiden lid Wilders en de politici die toetraden tot het kabinet worden meegerekend dan telt de liberale fractie nog maar dertien van de oorspronkelijke 28 leden die op 22 januari 2003 gekozen werden. Het CDA zag vijf leden afscheid nemen, GroenLinks en PvdA drie en D66 en de SP ieder één.