Minister op matje om uitspraken cartoons

Uitspraken van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) over de zogenaamde Deense cartoonkwestie zijn 'onaanvaardbaar'. Dat vinden de Tweede-Kamerfracties van PvdA en VVD. In de Arabische krant Asharq Al-Awsat verdedigde de bewindsvrouw de kritiek die moslims hebben op de plaatsing van de omstreden Mohammed-spotprenten.

Van Ardenne wees in het artikel, dat in vertaalde versie in het NRC verscheen, het geweld tegen ambassades en bedreigingen tegen cartoonisten af. Tegelijkertijd keurde ze de houding van 'fundamentalistische secularisten' die 'het grootste kabaal maken over de vrijheid van meningsuiting' en tegelijkertijd religie beschouwen als 'een overblijfsel uit achterlijke tijden en oorden' en zich niet willen verdiepen in de diverse culturen en religies af. De kwestie rond de cartoons moet, volgens de minister, niet worden gezien als een strijd om de vrijheid van meningsuiting, maar als een 'botsing tussen de seculiere en de niet-seculiere wereld'.

Kamerleden Bert Koenders (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) willen een spoeddebat over de uitspraken. "In plaats van pal te staan voor de vrijheid van meningsuiting, keert zij met allerlei excuses de waarheid de rug toe", reageerde Koenders, die stelde dat Van Ardenne dwars ingaat tegen het kabinetsbeleid en de mening van de meerderheid van de Kamer. Volgens Van Baalen heeft de minister met haar uitspraken de verdedigers van de vrijheid van meningsuiting, mensenrechtenactivisten en journalisten in een kwaad daglicht gesteld.