Vogelgriep nu ook op Duitse vasteland

Icoon EuropaIn Duitsland heeft de vogelgriep het vasteland bereikt. Bij twee dode vogels die zijn gevonden langs de Oostzeekust is het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1 vastgesteld. De vogels werden gevonden in Mecklenburg-Vorpommern, vlakbij het eiland Rügen. Daar zijn tot nu toe zeker 79 vogels aan het virus bezweken. Het hele eiland is gisteravond tot rampgebied uitgeroepen. Wie naar de wal wil moet door een ontsmettingsbak. Duizenden kippen en eenden zijn afgemaakt.

Ondertussen gaat vandaag in Nederland de ophokplicht in. Iedereen die kippen, eenden of ander pluimvee heeft, moet de dieren binnen houden om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De inspectiedienst van het ministerie van landbouw houdt controles en deelt na een week ook boetes uit.

In krantenadvertenties waarschuwt het ministerie dode vogels niet aan te raken en een dierenarts in te schakelen. Minister Veerman gaat vandaag met de Europese ministers van Landbouw praten over een mogelijke vaccinatie van alle pluimvee.