ANWB vindt wegbelijning onbegrijpelijk

Icoon VervoerDe nieuwe belijning op een aantal provinciale wegen is onbegrijpelijk. Dat stelt de ANWB. "Tot nu toe is de gevoerde wegmarkering verre van eenduidig. Per wegvak komen zeer verschillende strepen en lijnen voor. Veel automobilisten weten niet hoe hard zij mogen rijden buiten de bebouwde kom. De ANWB weet uit onderzoeken in zes provincies (Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht en Zeeland) onder leden dat de enorme variatie aan lijnen op de wegen ťťn van de grootste struikelblokken zijn bij het bepalen van de juiste snelheid", zo zegt de autobond.

De ANWB vindt dat de overheid met betere voorlichting moet komen over de nieuwe belijning. Nu is het veel te ingewikkeld. In Groningen en Gelderland geldt een dubbele lijn met groen ertussen als een 100 kilometer-weg. Maar op andere plaatsen in het land staat dat voor 80 kilometer. De provincie Zuid Holland, waar de nieuwe belijning binnenkort wordt ingevoerd, heeft al gezegd dat op sommige hectometerpaaltjes stickers komen om de maximumsnelheid aan te geven.

In twee bijeenkomsten met vertegenwoordiging van gemeenten in Zuid-Holland heeft de ANWB onlangs wegbeheerders van zijn bevindingen op de hoogte gesteld.