Darts: Overgang 'Barney' naar PDC bevestigd

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon DartsDe overgang van darter Raymond van Barneveld van dartbond BDO naar concurrent PDC is bevestigd. Het gerucht over de stap van 'Barney' zoemde al maanden rond, maar nu is het officieel. De PDC was "blij om te melden dat Raymond van Barneveld, de grootste Nederlandse darter uit de geschiedenis" de switch heeft gemaakt.

Van Barneveld zei zelf zijn beslissing als een nieuwe, frisse stap in zijn carriŤre te zien. "De belangrijkste reden? Phil Taylor verslaan", aldus de Hagenaar. De Engelsman Taylor staat bekend als de beste darter ter wereld en is al jaren zo goed als ongenaakbaar. Van Barneveld trof 'The Power' Taylor al meerdere malen in het verleden, maar wist hem pas twee keer te verslaan. Op het Masters of Dartstoernooi in Hengelo verloor hij vorig jaar nog kansloos met 4 sets tegen 0 van de Brit. In de halve finale van hetzelfde toernooi ging hij opnieuw onderuit, toen met 5-2. "Veel mensen roepen al jaren dat ik de beste darter ter wereld ben. Alleen zie ik dat zelf helemaal niet zo. Phil is namelijk ook een fantastische speler. Hem verslaan is de grootste uitdaging", aldus de 38-jarige Van Barneveld tegen De Telegraaf.

Het gaat bij zijn overstap echter niet alleen om Taylor, zo zegt Barney. "De PDC (Professional Darts Corporation, red.) gaat als een komeet omhoog momenteel, is enorm in ontwikkeling. Dat kan ik van de BDO (British Darts Organisation) niet zeggen, helaas. Daar draait het toch vooral om de Lakeside. Verder verandert er weinig, de bond komt niet met nieuwe dingen. Bij de PDC blijven ze niet stilzitten en gaan ze op zoek naar nieuwe afzetmarkten voor de sport." De darter doelt hiermee onder meer op de toernooien in bijvoorbeeld Japan en de Verenigde Staten die de bond opzet.

Van Barneveld wist al tijdens de laatste Lakeside, waar hij in de finale ten onder ging tegen Jelle Klaasen, dat het de laatste keer zou zijn dat hij zou aantreden op het prestigieuze toernooi. "Daarom baalde ik na mijn nederlaag tegen Jelle ook zo. Ik wist namelijk dat het mijn laatste kans zou zijn. Toen speelde dit hele verhaal al." De Hagenaar noemt zijn overstap dus ook geen vlucht, zoals door sommigen gesuggereerd wordt. "Dat heeft er niets mee te maken. Ik zou juist graag sportieve revanche nemen." Van Barneveld heeft de Lakeside, vroeger de Embassy, in totaal vier keer gewonnen. Een vijde keer zou een evenaring van het record van Eric Bristow zijn geweest.

Barney treedt morgenavond al aan tegen Ronnie Baxter, in de Premier league Darts. In deze competitie met de zeven sterkste darters van de PDC komen naast Van Barneveld, Taylor en Baxter ook Colin Lloyd, Peter Manley, Wayne Mardle en de Nederlander Roland Scholten in actie. De competitie heeft een prijzengeld van bijna 260.000 euro. Op 20 april, de dag dat Van Barneveld 39 jaar wordt, treft Barney Phil Taylor. SBS 6 heeft de rechten voor vijf jaar de wedstrijden verworven, maar zal deze uitzenden via UPC.


Raymond van Barneveld


Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport