'Housewitz' toch juridisch aangepakt

JustitieHet Openbaar Ministerie ziet toch 'strafbare elementen' in het beruchte flashfilmpje Housewitz dat sinds dit jaar op internet circuleert. In eerste instantie beoordeelde het Openbaar Ministerie het filmpje als niet strafbaar. Na een nieuwe aangifte van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is de video wederom bekeken en heeft het OM 'discriminerende', 'kwetsende' en 'strafbare' elementen gezien.

De maker van Housewitz, de 23-jarige student Dirk Thijssens uit Brielle, is enkele weken geleden gehoord. Het strafbare feit zou onder meer liggen in de Hitlergroet 'Sieg Heil' die in de flash-animatie is te horen.

Het MDI heeft ook aangifte gedaan tegen weblog GeenStijl, omdat die tot op heden weigert een mirror weg te halen. Het weblog meldt vandaag nog niets van het OM gehoord te hebben.

Excuus
Het filmpje was volgens de maker bedoeld als grap. Het was een 'reclame' voor het fictieve technofeest 'Housewitz', dat moest plaatsvinden op 4 mei 2005. Te zien is onder meer een hek met het opschrift 'Tanzen macht frei', een verwijzing naar de originele Auschwitzpoort met de tekst 'Arbeit macht frei'. In de animatie zijn verder uitgemergelde lichamen van Joodse kampslachtoffers te zien met de tekst: Dresscode: dress as skinny Jew. Verder bevat het filmpje onder meer beelden van de gaskamers (met de tekst dat 'douchen gratis is') en een stapel lijken waarbij vermeld staat dat er een gangbang zal plaatsvinden. Het filmpje wordt afgesloten met een afbeelding van Adolf Hitler.

Thijssens heeft zich eerder al uitgebreid geëxcuseerd voor zijn creatie.


Beelden uit Housewitz