Kamer: tattoo en piercing vanaf 16

TepelpiercingKinderen van twaalf jaar zijn nog veel te jong om de beslissing te nemen om een tatoeage te zetten of piercing op hun lijf te nemen. Dat vinden de fracties van de PvdA, VVD en LPF in de Tweede Kamer. Zij willen dan ook dat de leeftijdsgrens omhoog gaat van twaalf tot zestien jaar. "Het is toch een soort lichaamsverminking, waartegen we die kinderen moeten beschermen," zegt PvdA-Kamerlid Arib. Van Miltenburg (VVD) is dat met haar eens. "En er zijn ook medische redenen voor, want twaalfjarigen zijn nog in de groei."

VVD en CDA willen duidelijke afspraken over de handhaving. "Maar als de branche vanwege allerlei beunhazen vraagt om wettelijke ondersteuning, ben ik voor," aldus VVD-er Van Miltenburg. De SP is niet overtuigd van het voornemen. "En wat doe je dan bij oorbellen?", vraagt Kamerlid Agnes Kant zich af. "Een navelpiercing is nu hetzelfde als een oorbel vroeger. Ik kijk liever naar de gevolgen voor de gezondheid. Tongpiercings zijn gewoon gevaarlijk."

De Kamer praat morgen met de Nederlandse Bond voor TatoeŽerders die graag een wettelijke leeftijdsgrens van zestien jaar zou zien.