Imam Öztürk koninklijk onderscheiden

SYCO had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon AlgemeenVoor het eerst in Nederland heeft een imam een koninklijke onderscheiding gekregen. Burgermeester F. Kerckhaert van Hengelo speldde gistermiddag het lintje op de revers van de vijftigjarige Ethem Oztürk, imam van de plaatselijke Aya Sofya Moskee.

De geestelijke werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. "Hij is een goede geestelijk leider die veel bruggen heeft gebouwd", zei Kerckhaert. Öztürk, die sinds 1980 werkzaam is als imam van het Hengelose geloofshuis, verdient volgens Kerckhaert het lintje omdat hij "voortdurend de nadruk legt op het nastreven van een vreedzame samenleving". Ook zou hij, volgens een persbericht van de gemeente, geweld tegen andersgelovigen afkeuren en stimuleert hij de samenwerking met leden van andere kerkgenootschappen. Ook werkt hij zelf intensief samen met de Raad van Kerken.

De moskee organiseert tijdens de Ramadan een maaltijd die voor iedereen, welk geloof ook, toegankelijk is om de contacten met Nederlanders te bevorderen. Het is, volgens het Kapittel voor de civiele orden, de eerste keer dat een imam een koninklijke onderscheiding krijgt.