MSN Messenger nu Windows Live Messenger

Icoon DigitalDe opvolger van het populaire communicatieprogramma MSN Messenger 7.5 gaat Windows Live Messenger heten. Deze naamswijziging vloeit voort uit het nieuwe Live-platform van Microsoft. Het softwareconcern heeft gisteren zijn nieuwe diensten "Windows Live" en "Office Live" gepresenteerd.

Windows Live Messenger zal beschikken over een aantal nieuwe functies. Zo kan onder meer de layout geheel naar eigen smaak worden aangepast, kunnen er mappen worden gedeeld en krijgt het programma belmogelijkheden vergelijkbaar met de mogelijkheden van Skype. Bovendien wordt er een brug geslagen tussen het MSN-netwerk en gebruikers van Yahoo Messenger. Een bètaversie van Windows Live Messenger zal nog deze maand worden verspreid onder de bètatesters.

Microsoft Windows LiveWindows Live Messenger is een onderdeel van de strategiewijziging van Microsoft. Het concern wil zich meer gaan richten op software die is geïntegreerd met het internet. Daarmee wil Microsoft voorkomen dat rivalen als Google en Yahoo marktaandeel inpikken met alternatieven voor het besturingssysteem Windows en de kantoorsuite Office. Microsoft Live is de eerste stap in software die niet meer wordt geïnstalleerd op een computer.

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft de wijzigingen gisteravond aangekondigd in San Francisco. Het nieuwe platform, dat te bereiken is via Live.nl, zorgt ervoor dat populaire diensten als Hotmail en Windows Live Messenger met elkaar worden geïntegreerd. Ook kunnen gebruikers zelf de ontwikkelingen volgen op het gebied van Live op de website Live Ideas.

Ook wil Microsoft met het initiatief de advertentie-inkomsten opkrikken. Microsoft heeft de laatste jaren grote moeite om, op zoekmachinegebied, op te boksen tegen Google en Yahoo. Google en Yahoo weten met hun zoekmachines veel advertentie-inkomsten te genereren.

De strategiewijziging zal niet betekenen dat Microsoft helemaal afstapt van de verkoop van software die geïnstalleerd moet worden op de computer. Microsoft lijkt vooral in te zetten op meer gemak voor mensen die continu online zijn en nauwelijks meer naar hun desktopsoftware willen omkijken. Google heeft op dit gebied al diverse projecten lopen. Het Live-project is nog in de beginfase, maar Bill Gates noemde de ontwikkeling nu al " een revolutie in hoe we denken over software".

Een nieuwe stap in de strijd tussen Microsoft & Google?
Een nieuwe stap in de strijd tussen Microsoft & Google?