Canadese Indianen dansen voor WO1-doden
Een bijzondere bijeenkomst gisteren in de buurt van de Belgische plaats Ieper. Bij het Canadees Monument te Sint-Juliaan werd een herdenkingsceremonie gehouden door Canadese indianen. Ze hielden traditionele dansen om de geesten van hun gesneuvelde voorouders te begeleiden. Er zouden ongeveer 500 canadese indianen in Ieper begraven liggen.
De delegatie uit Canada was 300 man groot. "Dit had ik totaal niet verwacht", zo omschrijft een aanwezige. Ook ongeveer 500 leerlingen van lokale basisscholen kwamen op de ceremonie af. Maar voor buitenstaanders was het niet toegestaan om erbij te zijn. Ook televisiecamera's waren niet welkom. "Het geloof om dit te doen leeft nog heel sterk onder de Indiaanse bevolking", zo zei een van de Indianen.
Ieper neemt een bijzondere plek in de geschiedenisboeken in. Gedurende bijna de hele Eerste Wereldoorlog slaagden de Duitsers er niet in de stad te veroveren, ondanks een aantal groot opgezette veldslagen die aan 500.000 soldaten het leven kostten. Daarbij werd de stad geheel verwoest. Met veel Duits geld werd Ieper later weer in oude staat hersteld. Op de slagvelden rond Ieper werd door de Duitsers op 22 april 1915 voor het eerst gebruik gemaakt van gifgas.