Een op de vijf wil suikerfeest nationale feestdag

Icoon OnderzoekTwintig procent van de Nederlandse bevolking vindt dat het suikerfeest een nationale feestdag moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek gehouden onder vijfhonderd mensen van achttien jaar en ouder door MarketResponse. Het suikerfeest, dat begint op drie november, is een islamitische feestdag die het einde symboliseert van de ramadan.

Als men de keuze zou hebben tussen een vrije nationale feestdag en een vrije dag op het suikerfeest, is maar liefst 45 procent van de ondervraagden voorstander. Een meerderheid zou zelfs, als hij zou worden uitgenodigd, een suikerfeest bijwonen. Ongeacht de beweegredenen voor dit gebaar, blijkt uit dit onderzoek vooral dat de Nederlander een positieve instelling heeft jegens islamitische landgenoten en hun cultuur.

Negen op de tien Nederlanders heeft wel eens gehoord van het suikerfeest, en 71 procent daarvan kent de betekenis. Één op de vijf meent dat het suikerfeest officieel erkend moet worden als een feestdag, waarbij het voor hen niet uitmaakt op welke manier dit wordt uitgewerkt. 71 procent moet er niets van hebben en voor 8 procent maakt het niets uit. 61 procent zou de uitnodiging accepteren van bijvoorbeeld een buur om aan het suikerfeest deel te nemen.

Als het suikerfeest een extra vrije dag zou betekenen, is ongeveer één op de drie Nederlanders voorstander. Als de nationale invoering van het suikerfeest het inleveren van een andere feestdag zou betekenen, is nog maar negen procent voorstander. Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) de keuze zou willen hebben tussen een vrij suikerfeest, of een vrije nationale feestdag.