'Verdachten radicaal islamitisch'

Zero-F had ons via de nieuws-submit te melden:

CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie heeft vanmiddag tijdens een persconferentie laten weten dat de zeven terreurverdachten die vandaag zijn aangehouden, wilden handelen vanuit een extreem-godsdienstige ideologie. ''Een paar verdachten wilden hun islamitisch geloof misbruiken om hun daden te rechtvaardigen'', aldus de minister. Uit de persconferentie bleek dat de Nationale Recherche besloot in te grijpen op basis van informatie van de AIVD. Daaruit bleek dat de verdachten wapens probeerden te krijgen om in te zetten tegen bepaalde objecten en politici.

Al eerder vandaag werd bekend gemaakt dat één van de aangehouden verdachten de 19-jarige Samir A. is, die eerder door het Openbaar Ministerie werd verdacht van het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland. Hij werd eerder dit jaar wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten gesteld. Ook de in mei vrijgelaten Hofstadgroepverdachte Jermaine W. uit Amersfoort is vandaag weer opgepakt. Hij kwam gisteren in het nieuws omdat hij 'gestalkt' werd door de politie.

Volgens minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zijn de aangehouden personen gerelateerd aan de zogenoemde Hofstadgroep. Deze groep is de laatste tijd in omvang toegenomen tot tientallen personen, zowel met jonge vrouwen als met mannen. Het karakter van het radicaal-islamitische netwerk verandert volgens hem naar autonoom en lokaal. Met de arrestatie van vandaag is volgens Remkes niet de algehele dreiging weggenomen, maar wel een acute terreurdreiging.

Minister Donner benadrukte vanmiddag dat de Nederlandse moslimgemeenschap niet mag worden aangekeken op de daden van een kleine groep radicalen.