Spaanse griep-virus tot leven gewekt door wetenschappers

DHFC, CrazyTaxi, Tiesemans, Aether en Onverlaatje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het griepvirus dat in de periode 1918-1919 tientallen miljoenen mensen doodde weer tot leven te wekken. Het virus dat de dodelijke pandemie kort na de Eerste Wereldoorlog veroorzaakte was volgens de onderzoekers van het Amerikaanse instituut CDC een virus dat bij vogels voorkwam en dat op de mens is overgegaan. Het onderzoek richtte zich onder meer op de mogelijkheid dat het huidige vogelgriepvirus een wereldwijde epidemie kan veroorzaken die vele doden zou kunnen eisen.

Voor het onderzoek gingen de wetenschappers naar Alaska. Daar namen ze bevroren longweefsel weg bij een vrouw die aan griep was overleden en die in de bevroren grond was begraven. In een zwaar beveiligd laboratorium reconstrueerden zij vervolgens aan de hand van weefseldeeltjes de code voor de acht genen van het virus. Daarna besmetten zij muizen, kippenembryo's en menselijke longcellen met het virus, waarin zij enkele genen hadden vervangen door die van andere griepvirussen.

De onderzoekers denken er nu achter te zijn waarom het virus zo'n snelle dood door longbloedingen veroorzaakte. Deze ontdekking draagt bij aan de zoektocht naar een gemeenschappelijke eigenschap van griepvirussen die dan door medicijnen en vaccins kan worden aangepakt.