Topman OM zat niet in 'spookauto'

In de auto die die begin deze zomer wekenlang op de A28 automobilisten lastig viel en intimideerde was procureur-generaal Dato Steenhuis als passagier aanwezig, zo meldt de Volkskrant vandaag. De auto, een dienstwagen (donkerblauwe Mercedes E 240 met kenteken 07-PH-VH) reed zonder politietekens maar mťt een zwaailicht aan over de vluchtstrook en haalde weggebruikers in, waarna hij weer zachter ging rijden.

Indertijd meldde weblog GeenStijl al dat de auto toebehoorde aan Steenhuis. Onduidelijk was echter of hij de auto zelf bestuurde of zijn chauffeur. Bij de Volkskrant hebben zich inmiddels getuigen gemeld die zeggen dat de hoge baas van het Openbaar Ministerie als passagier in de 'spookauto' zat, toen deze zijn merkwaardige capriolen uitvoerde.

Justitie wil alleen kwijt dat de chauffeur voor het college van procureurs-generaal mag blijven rijden. Verder weigerde men commentaar. Opmerkelijk is dat ťťn van de speerpunten van het beleid van het college van procureurs-generaal, waarvan Steenhuis deel uitmaakt, een harde aanpak van verkeerscriminaliteit is. Steenhuis is tevens voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, dat verantwoordelijk is voor het innen van verkeersboetes. In 1997 verklaarde Steenhuis dat wat hem betreft 's nachts op snelwegen best 140 kilometer per uur gereden mocht worden, als dat de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt. Die uitspraak kwam hem op flink wat kritiek te staan.

Update 12.38
Inmiddels heeft het OM laten weten dat Steenhuis niet in de auto heeft gezeten. Verdere mededelingen worden niet gedaan.