'Discriminatie vanwege dreadlocks verboden'

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft geoordeeld dat het dragen van dreadlocks in sommige gevallen geen reden voor discriminatie mag zijn. Mensen die de dreads dragen uit geloofsovertuiging mogen geen functies ontzegd worden.

De CGB deed de uitspraak nadat Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA) een zaak had voorgedragen van een dreadlockdrager. Deze was verkoper in een sportzaak en zag een managementfunctie aan zijn neus voorbijgaan, omdat zijn baas dergelijke haardracht niet representatief genoeg vond voor die functie. Hij weigerde echter zijn haardracht aan te passen, omdat hij een aanhanger van het Rastafarigeloof is. De CGB oordeelt nu dat Rastafari's, mensen die voormalig keizer van Ethiopië Haile Selassie als goddelijke entiteit zien, kunnen worden beschouwd als godsdienstigen. Het is voor het eerst dat de CGB een uitspraak doet over dit geloof.

Een uitspraak van de CGB is niet juridisch bindend, alleen een uitspraak van een rechter is dat. Wel wordt een uitspraak van de CGB als zwaarwegend advies gezien.