Vuurwerk mag weer in Peking

IcoonJe zou het niet verwachten in het land waar het vuurwerk is uitgevonden, maar het afsteken van knalvuurwerk in de Chinese hoofdstad Peking is verboden. Maar daar gaat nu een einde aan komen. Na twaalf jaar mogen rotjes, voetzoekers en andere knallers weer worden aangestoken vanaf de viering van het komende Chinese Nieuwjaar op 29 januari 2006. In de buurt van gevaarlijke plekken als militaire installaties, tankstations en luchthavens blijft het wel verboden. Ook het produceren van vuurwerk binnen de stadsgrenzen blijft niet toegestaan.

Ongelukken, branden, milieuvervuiling en gebrekkige veiligheid bij opslag en productie waren er twaalf jaar geleden de reden van dat het vuurwerk uit de stad werd geweerd. Onder druk van de publieke opinie zal het verbod nu worden versoepeld. Velen missen het traditionele geknal tijdens hoogtijdagen.

Ook in andere Chinese steden werd een verbod op vuurwerk al ingetrokken. Na het verbod in Peking volgden 282 andere steden. 106 van hen hebben het besluit al weer ongedaan gemaakt.

Vuurwerk mag weer in Peking
Vuurwerk mag weer in Peking


Xender vertaalde, herschreef en submitte het bovenstaande, waarvoor onze hartelijke dank!