Eurofighter 'wint' van Amerikaanse F15's

Beasjtie had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de nieuws-submit te melden:

De Eurofighter straaljager mag dan jaren te laat af zijn en te veel hebben gekost, maar winnen deed-ie wel. Naar nu bekend werd vloog verleden jaar een Eurofighter een trainingsmissie boven het Britse Windermere in het Lake District toen er plotseling twee F-15's achter hem opdoken.

Tot ieders verbazing, en niet in de laatste plaats die van de bemanning zelf, won de Eurofighter het daarop volgende 'luchtgevecht', iets wat tot nu toe stil is gehouden door Groot-Brittannië om de luchtmachtleiding van de VS niet al te zeer in verlegenheid te brengen.

De dogfight was niet gepland en ontstond spontaan, toen de F15's de Eurofighter in het zicht kregen. De F15-piloten dachten wel even achter de Eurofighter van die 'limeys' aan te gaan en hun radar lang genoeg op doel te houden zodat ze een "kill" konden claimen. Waar ze echter niet op gerekend hadden, was dat de Eurofighter niet alleen staat in bleek ze af te schudden, maar zichzelf daarna ook zo te kunnen manoeuvreren dat deze achter de twee F15's wist te komen en zo middels een radar-lock het gevecht in zijn voordeel te beslissen.

De twee Britse piloten van de Eurofighter waren aangenaam verrast toen bleek dat hun toestel, dat 10 jaar in ontwikkeling over tijd is en door budgetoverschrijdingen ruim 6,5 miljard euro te veel heeft gekost, het kon winnen van wat men algemeen beschouwde als de beste straaljager ter wereld.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon - 10 jaar te laat en 6 miljard te duur, maar toch zo slecht nog niet!