'Koran al sinds 2002 ontheiligd door VS'

Icoon Buitenlands nieuwsDe koran wordt al jarenlang door personeel van Amerikaanse militaire detentiecentra ontheiligd. Uit geheime documenten van de FBI blijkt dat gevangenen op de Amerikaanse basis Guantŗnamo Bay op Cuba er in 2002 al melding van maakten. Er zou met de koran gesmeten zijn, maar ook werden exemplaren door de plee gespoeld.

De stukken zijn gisteren gepubliceerd door de Amerikaanse burgerrechtengroep ACLU met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Diverse media in de Verenigde Staten melden dat de FBI nooit onderzoek heeft gedaan naar de aantijgingen. Ook het ministerie van Defensie ondernam niets.

De FBI-documenten verschijnen kort na de rel rondom Newsweek ten tonele. Dat weekblad zorgde voor enorme ophef met de plaatsing van een artikel, waaruit bleek dat de koran werd ontheiligd op Guantŗnamo Bay. In moslimlanden leidde het tot felle anti-Amerikaanse protesten waarbij diverse doden en honderden gewonden vielen. Onder grote druk trok Newsweek het artikel in, vanwege twijfel over de betrouwbaarheid van de bron van het verhaal.

Toch deed het Pentagon onderzoek naar het incident. De recente publicatie van de FBI-stukken zijn volgens het ministerie gebaseerd op uitlatingen van een 'ongeloofwaardige' gevangene. De ACLU stelt dat verklaringen van gedetineerden in de praktijk geregeld geloofwaardiger zijn gebleken dan die van de Amerikaanse regering.