Doodstil mooiste Nederlandse plaatsnaam

ijsmeis en svenski hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Groningse dorpje Doodstil is verkozen tot dorp met de mooiste plaatsnaam van Nederland. Doodstil behoort tot de gemeente Eemsmond en ligt aan het kanaal het Boterdiep. Het plaatsje versloeg bij een internetverkiezing het Zeeuws-Vlaamse Waterlandkerkje, het Overijsselse Muggenbeet en de Brabantse stad 's-Hertogenbosch.

In totaal brachten 7917 mensen hun stem uit op de website. Maar liefst 49 procent stemde op Doodstil. Eerder hadden bezoekers van de site en lezers van het blad Taalpost de vier plaatsnamen genomineerd. Waterlandkerkje werd een goede tweede met 34 procent van de stemmen. 's-Hertogenbosch viel het minst in de smaak met slechts 6 procent.



Betekenis
Doodstil slaat overigens niet terug op de rust in het Groningse dorp, maar op een brug over het Boterdiep. Til is een brug. Deze was eigendom van de boerenfamilie Dode of Doede, aldus de gemeente Eemsmond.

Er doet ook nog een ander verhaal de ronde over het ontstaan van de plaatsnaam. Zo zou er op dezelfde plaats een pontje over het Boterdiep hebben gevaren. Het pontje zonk echter op mysterieuze wijze door een golf, toen het een lijkkist naar de overkant bracht. Toen werd de 'dodenbrug' gebouwd.