'Wapensmokkel op Schiphol kinderspel'

RDJ134 had ons via de nieuws-submit te melden:

Het blijkt kinderlijk eenvoudig te zijn om via de luchthaven Schiphol een wapen naar het buitenland te smokkelen. Actualiteitenprogramma NOVA volgde op 16 maart een jager die op een Transavia-vlucht van Schiphol naar Alicante zonder problemen in het geheim een dubbelloops jachtgeweer meenam.

In de uitzending van gisteravond was te zien hoe de man op Schiphol een koffer incheckte met daarin open en bloot een dubbelloops Browning jachtgeweer. Hij vertelde echter niet dat het wapen in zijn koffer zat. Het geweer is door de beveiliging in de garagekelder nooit ontdekt en kon zonder problemen naar Spanje gesmokkeld worden.

Volgens de officiŰle procedure had de jager bij het inchecken moeten aangeven dat hij een wapen vervoerde. De Browning die in zijn bagage zat had dan in een speciale container gestopt moeten worden en onder streng toezicht naar het vliegtuig gebracht moeten worden. "Als je het volgens de regels doet, dus keurig aangeeft dat je wapens bij je hebt, dan breekt er bijna paniek uit bij de incheckbalie", aldus de jager.

De PvdA en VVD reageerden geschokt op de situatie. Minister Donner wil nu bekijken of het inderdaad mogelijk is om op deze manier wapens te smokkelen.