Verplichte cursus voor 20.000 allochtone moeders

Pim_In_Memoriam, _4ever_ en Ellendil hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De gemeente Rotterdam wil vanaf volgend jaar allochtone moeders die gebrekkig Nederlands spreken verplichten een taalcursus te volgen. Dit heeft wethouder L. Geluk van Onderwijs en Integratie vandaag bekendgemaakt.

Het idee is dat de 20.000 vrouwen een cursus aangeboden krijgen, grotendeels op kosten van de gemeente. De moeders zouden dan binnen vijf jaar de Nederlandse taal moeten beheersen. Indien ze de cursus niet afmaken, draaien ze zelf op voor de kosten. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 6000 euro. De vrouwen moeten aan het begin van de cursus wel 270 euro als eigen bijdrage inleveren.

Volgens Geluk gaat de cursus niet alleen om het spreken van Nederlands, maar ook zou het de inburgering verbeteren. De cursus omvat onder andere aspecten van de opvoedingsondersteuning, ouderparticipatie op scholen, oriëntatie op de maatschappij en de voorbereiding op scholing en werk. Het ambitieuze project kost zo'n 160 miljoen euro. Rotterdam hoopt dan ook op een extra financiële bijdrage van het Rijk om de aanpak te bekostigen.