Man kerfde initialen in been vriendin

Thucydides en yohan.nl (herschreven) hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden heeft zijn toenmalige vriendin in september van dit jaar een week lang ernstig mishandeld. De man vermoedde dat zijn vriendin vreemd was gegaan en sneed onder andere met een schilmesje zijn initialen in haar been.

Hij sloeg zijn vriendin met onder meer een dweilstok met ijzeren punt en met een stofzuigerslang. Ook schopte hij haar en sloeg hij haar tegen de muur. Als teken van eigendom sneed de man zijn initalen in het been van zijn vriendin. Op politiefoto's is te zien dat het slachtoffer ernstige snijwonden en kneuzingen heeft opgelopen over het hele lichaam. Volgens het meisje dreigde hij tevens om haar in brand te steken; de verdachte ontkent dit echter.

Uit psychisch onderzoek blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is verslaafd aan cocaïne, alcohol en kalmerende medicijnen. Officier van justitie Oebele Brouwer noemde zijn gedrag jegens de vrouw "weerzinwekkend" en "vernederend" voor het slachtoffer. Opvallend is dat de vrouw regelmatig bij de dader in de gevangenis op bezoek gaat.

Voor de rechtbank eiste Brouwe twee jaar detentie, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. Ook meent hij dat de man twee eerder dit jaar opgelegde voorwaardelijke celstraffen van zes maanden alsnog moet uitzitten. Daarnaast vroeg de officier reclasseringstoezicht. Uitspraak volgt 4 januari volgend jaar.