'Nederlander moet spaarcenten aanspreken'

Icoon economisch nieuwsDe Nederlander moet zijn spaargeld aan gaan spreken en meer gaan besteden. Dat vindt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank. Volgens Wellink kan de economie zo een goede zet in de juiste richting krijgen. Om de consument te prikkelen meer uit te geven is wel een groter vertrouwen in de economie nodig.

Wellink betoogde vandaag in het tv-programma Buitenhof dat veel Nederlanders geprofiteerd hebben van een sterke inkomensverbetering in 2001. Een groot deel van de zes à acht procent verhoging belandde echter op de spaarrekening. Wellink vindt dat nu het moment is gekomen om dat geld uit te geven. Bij elkaar hebben de Nederlanders 180 miljard euro aan spaargeld.

De president van DNB is positief gestemd over de Nederlandse economie. Het aantal vacatures stijgt, de werkgelegenheid groeit en de stijging van het aantal faillissementen neemt af. De hoge olieprijs en de dure euro baart Wellink weinig zorgen. De vergrijzing ook niet. Volgens Wellink moet er wel iets gaan gebeuren met betrekking tot de AOW, maar 'dat moet je niet dramatiseren'. De pensioenleeftijd kan omhoog, omdat de bevolking steeds gezonder wordt. Daarbij dient het deel van de bevolking dat de AOW op moet brengen groter te worden, aldus Wellink.